image

En anrik historia

Det började med ett brev hösten 1970. Amatörryttarklubbens styrelse, genom dåvarande sekreteraren Björn Zachrisson, skrev ett hövligt brev till Mrs Mirabel Topham, ägarinnan av Aintree banan i England, där det ”riktiga” Grand National rids i april varje år inför 70 000 åskådare. Amatörryttarklubben ville förankra planerna och be om lov att få kalla Sveriges och Skandinaviens största och mest prestigefyllda hinderlöpning för Svenskt Grand National.
– ”Vi är förtjusta över att ni vill kalla löpningen för Svenskt Grand National, naturligtvis får ni det, så vänligt av er att fråga, inget annat Grand National i hela världen har brytt sig om att göra det förut. Vi vill därför visa vår uppskattning genom att skänka ett vandringspris som vi hoppas att ni ska komma att ha glädje av” löd svaret från Mrs Topham.

Med särskilt sändebud anlände så den magnifika och 7,2 kg tunga silverpjäsen till Sverige inför det första officiella loppet 1971 ”The Swedish Grand National Annual Challenge Trophy”. Pokalen hade ursprungligen delats ut till vinnaren av Engelska Grand National 1895 men via ett dödsbo åter hamnat i Aintrees ägo.

Stald ABC blev den första lyckliga vinnaren och innehavaren av vandringspriset i och med hästen Officer Kellys seger i loppet premiäråret 1971. Därefter har pokalen, som är ständigt vandrande, varit hos flera svenska ägare såväl som hos ägare i Norge, Tyskland, Polen och England.

För att uppmärksamma Svenskt Grand National och samtidigt berätta för dagens generation av galopp och hindersportintresserade hur mycket Mrs Mirabel Topham och Messrs Tophams Ltd så generösa gåva betytt för oss och Svenskt Grand National ställdes pokalen ut på Aintree banan utanför Liverpool under hela det engelska Grand National meetinget i april 2011. På hedersplats i montern ”Grand National Legends & Trophies” ståtade vår fantastiska buckla flankerad av bl a vandringspriset ”BBC Sports Personality of the Year” (motsv. vårt Jerringpris) som för första gången i historien tilldelats en jockey, vinnaren av Engelska GN 2010 och publikfavoriten, AP McCoy. Tusentals personer kom för att beundra och noga studera vår buckla och de allra flesta tog god tid på sig, läste historien och ville bli fotograferade tillsammans med den.

2017 delar vi ut vandringspriset för 47:e gången till segraren i Svenskt Grand National.

swedish-national-trophy at aintee (by grossick photography)
Vandringspriset visades på en Grand National-utställning på Aintree i Liverpool, England år 2011