Header hemsidan ny

Nedslag i historieböckerna

Första gången tre tävlingsdagar på ett år sedan 1949

2018 är ett historiskt år för galoppsporten på Strömsholm. I år är tre tävlingsdagar inlagda på Österängen. Nu den 12 maj, därefter den traditionella Grand Nationaldagen, i år den 16 juni, och så hösttävlingarna den 15 september.

Det är hela 69 år sedan så många tävlingsdagar genomfördes på banan. Man får alltså gå tillbaka till 1949 för att hitta en säsong då det också tävlades det tre dagar – den 12 juni, den 19 juni och så sent som den 23 oktober. Alla dagarna med sju lopp på programmet. Men av dessa ingick det varje gång tre icke officiella jaktlöpningar med en master i spetsen och ett slätlopp.

I år rids det varje dag fyra hinderlopp.

Gyllene Hästen från 2017. Foto Camilla Andersson
Gyllene Hästen från 2017. Foto Camilla Andersson

Den första dagen 1949, söndagen den 12 juni, vann Ridskolans eget stall med just stallnamnet Ridskolan (ljusblå tröja med korslagda gula axelskärp, mössa blå med gult band) båda steeplechaserna, dels med 8-årige Koryfé (ett halvblod efter fullblodshingsten Lord Patrick) och dels med det populära fuxstoet Laura, som tävlade långt in på 50-talet. Också hon var ett halvblod, efter Magnet.

Koryfé upprepade sin seger söndagen därpå, men motståndet bestod bara av två hästar. Dagen andra steeplechase hemfördes av löjtnant Bengt Wretlind på sitt fullblod Sanör, en valack efter Taxinge-Miss Santoi, som var uppfödd av bröderna Abrahamsson på Öland. Laura fick nöja sig med tredjeplatsen. Bengt Wretlind hade varit ledande amatörryttare över hinder året innan, med fem segrar.

När det var dags för hösttävlingar den 23 oktober var banan så tung att lokala skiljedomstolen beslöt att sätta de då gällande reglerna om maximitid ur kraft.

I den ena steeplechasen segrade det 14-åriga fullblodet Sans Souci (efter Täby II-Sans Doute) före sex konkurrenter. I sadeln satt ett av de legendariska namnen från tiden på Österängen, Måns Alexandersson, vars minneslöpning årligen rids på GN-dagen.

Ekipaget vann lätt med många längder. Långt efter på tredjeplatsen kom en häst mer känd från andra sammanhang, den då 5-årige Iller, ett halvblod efter fullblodet Savonarola, som reds av sin ägare Johan Asker. Ekipaget återkom i Ryttarolympiaden 1956 i Stockholm. De deltog i den tuffa fälttävlan vars uthållighetsdel skördade många offer. Ett av dem var Iller, som gick omkull på ett av de mest spektakulära hindren och tyvärr måste avlivas.

Johan Asker har också anknytning till dagens galoppsport – genom dotterdottern Jessica Long, tränare på Jägersro. Anknytning har också Illers uppfödare Einar Birger. Sonsonen Håkan Birger är hästägare på Jägersro och sitter som vice ordförande i Skånska Fältrittklubben.

Ett annat känt namn återfanns i sista loppet på Strömsholm den 23 oktober 1949. Det var en slätlöpning för amatörryttare på 2400 meter, som vanns av Pantern, en 6-åring efter Desiderio. Tränare var Ella Winblad von Walter, en pionjär bland kvinnliga ryttare i galoppsporten. Pantern reds av en annan legendar, Carl Martin, en av de bästa hinderryttarna på 40- och 50-talet- Han var amatörchampion över hinder sex gånger och på släta banan en gång.

På Österängen den 12 maj är championryttarna betydligt fler: Niklas Lovén, Henrik Engblom, Christopher Roberts, Anna Pilroth och Daniel Wirenstål. De utmanas bl a av engelske gästryttaren Mattie Batchelor, som segrat närmare 400 gånger.

Björn F Eklund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *