image (1)

Tävlingarna på Strömsholm

Varje år avgörs Svenskt Grand National och en rad andra löpningar på anrika Strömsholm. Det är en dag fylld av kapplöpningar, färgglada ryttare och strålande ägare, alla fyllda av förväntningar och hopp om kommande segrar. Galoppsport när den är som bäst. Att komma till Strömsholm innebär inte bara att man deltar i en folkfest och en av landets största picknicks utan även att man är med om ett stort stycke kulturhistoria.

Att rida över fasta hinder (steeplechase) är den äldsta formen av kapplöpning som utvecklades under 1700-talet på Irland då man tävlade med sina hästar i skog och över ängar från en kyrkas klockstapel till nästa klockstapel (som på engelska heter Steeple). Det sägs att det första loppet uppstod på grund av ett vad 1752 mellan Cornelius O’Callaghan och Edmund Blake på Irland. De slog vad om vem som kunde rida snabbast i besvärlig terräng över en distans på 7,2 km. Loppet skulle gå mellan klockstapeln på Buttevant Church och St Leger Church i området Cork och loppet drog stor publik.

Den mest kända kapplöpningen i världen är Grand National på Aintree utanför Liverpool där banan är 7,2 km lång och innehåller 30 hinder som ska bemästras. Det finns inte mycket som är mer engelskt än ”the National” som har ridits sedan 1839 och som får hela England att gå till sina lokala betting shops och satsa en slant på just sin favorit. Spelet är dock inte i fokus den här dagen, även om det omsätts enorma summor pengar, utan det är den stora sportsliga prestationen av hästar och jockeys som står i fokus. Det är något som gäller även här hemma på Strömsholm. Här har massor av lokala entusiaster och hinderlöpsfantaster samlats och frivilligt skapat de bästa möjliga förutsättningarna för publik och de tävlande. Ekipagen tillhör den skandinaviska eliten, ofta utsatt för konkurrens från kontinenten.

Snacket inför löpningarna kommer igång långt i förväg. Vilken är bäst av de tyska gästerna? Har hemmatränare Dennis Persson ett äss i hattbrättet? Kan championjockey Niklas Lovén sitta kvar i sadeln och visa att gammal är äldst eller ska ungtuppen Christopher Roberts utmana över sista hindret? Frågorna är många och åsikterna haglar för att nå sitt crescendo mellan picknickfiltarna på tävlingsdagen. Känner du dig osäker på hur du ska satsa? På plats finns alltid massa spelexperter, en del självutnämnda, en del professionella. Och lita på att det finns folk från sporten på plats som kan förklara systemet med vikter, distanser och så vidare.

När ni kommer till Österängen, passa på att ta in hela skönheten från Strömsholms Slott som i stilla majestät betraktat Svenskt Grand National sedan starten 1971. Kapplöpningar på Österängen har dock bedrivits mycket längre än så, det var just här på denna plats som Ridskolan Strömsholm tränade sina kavallerister i kapplöpningsridning. Kavallerister och fullblod har tävlat här ända sedan 1887 och även om kavalleristerna är svårare att skåda nuförtiden så kommer ni känna fullblodens fantastiska kraft. Kommer ni tidigt, se till att passa på att studera ett hinder närmare, skulle du våga hoppa så högt med din häst? Det är en fin känsla av gemenskap när man vandrar från parkeringen via slottsträdgården och Strömsholms Kanal till publikområdet och har man glömt hatten gör det absolut ingenting!

Vad är det då som gör Grand National till en så stor sport? Det krävs en enorm uthållighet och styrka av både häst och ryttare för att orka med de sexton hindren man möter under de 4 500 meter som löpningen mäter. Att dessutom spara tillräckligt med kraft för sista spurten ut ur Stora sjösvängen och över sista hindret på upploppet kräver helt rätt taktik för att kunna lyckas. Vissa hästar går bäst i front (ledningen), andra går bättre när de har ryggar att följa. Vad är det som gäller för ”din” häst? Just spelet gör dessa kapplöpningar extra levande, med en femtiolapp vinnare på en viss häst har man tagit ställning i racet och har en egen favorit att hålla på oavsett vad övriga spelare och publik tycker och tänker.

Svenskt Grand National har gästats av hundratals skickliga ryttare, av kungar och baroner, av militärer och biskopar. Majoriteten är förstås vanligt folk som du och jag och det är vi som gör det här evenemanget till en levande historia. Packa picknick-korgen och kom till Strömsholm för att känna historiens vingslag på nära håll. Strömsholm är svensk hästsports Mecka och det finns ingen mer rättvis form av hästtävlingar än kapplöpningar– först i mål tar hem segern helt enkelt!

År 2017 går tävlingarna av stapeln den 17 juni. Vi ses väl där?

GN17-första utkast med grönblå rand

Text: Fredrik Otter